Wat is een implantaat?
Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. Deze permanente vervanging van de natuurlijke tandwortel dient als nieuw stevig fundament voor een kroon, brug of kunstgebit. De meeste implantaten zien eruit als een schroefje en zijn gemaakt van titanium, een lichaamsvriendelijk materiaal waar bot aan hecht.. Op dit implantaat wordt een kroon of een prothese gemaakt door de verwijzende tandarts (bij ons in de praktijk worden enkel implantaten geplaatst).
Waarom kiezen voor een implantaat?
Vervangen van één of meerdere tanden
Indien een tand (bestaande uit een kroon en wortel) verloren is, kan er overwogen worden om op dezelfde plaats een implantaat te plaatsen waarop nadien een kroon wordt bevestigd. Op deze manier kan er een nieuwe tand voorzien worden, die u eenzelfde comfort biedt als de verwijderde tand. Hetzelfde principe is mogelijk om het verlies van meerdere tanden op te vangen en dit tot een volledige kaak. Op deze manier hoeven de buurtanden niet omslepen te worden en kan er toch met een vaste constructie gewerkt worden.
Ondersteunen van een nieuwe of bestaande prothese
Implantaten kunnen ook gebruikt worden om een (volledige of een partiële) prothese te ondersteunen. Een gewoon kunstgebit heeft dikwijls onvoldoende houvast op de kaak. Dat is vervelend als u spreekt en eet. Een prothese op implantaten is een kunstgebit dat vastklikt. Dit zorgt voor een optimaal comfort tijdens eten en spreken. Deze techniek wordt voornamelijk in de onderkaak gebruikt, maar kan ook in de bovenkaak toegepast worden.
Verloop Behandeling
Eerste bezoek
Tijdens het eerste bezoek worden er een aantal gegevens verzameld:
- Algemene anamnese.
- Tandheelkundig onderzoek (parodontaal, parafuncties).
- Radiologisch onderzoek, indien nodig aangevuld met klinische dia’s.
Deze gegevens zijn nodig om tot een goed behandelplan te komen. Tijdens dit eerste bezoek zal ook uitgebreid stilgestaan worden bij de kosten van de behandeling en de tijdsduur. Voor de totaalprijs zal u ook steeds een begroting bij uw verwijzende tandarts moeten opvragen met de kostprijs van de kroon of prothese.
Implantaatoperatie
Het plaatsen van een implantaat gebeurt onder plaatselijke verdoving. U voelt daarbij geen pijn, wel druk of trilling van de boor. Het tandvlees wordt voorzichtig van het kaakbot losgemaakt om op deze manier zicht te krijgen op het bot.
Met diverse boortjes wordt ruimte gemaakt in het bot. Het implantaat wordt vervolgens in het bot geschroefd waarna de wond wordt gehecht. Afhankelijk van de omvang en complexiteit van de ingreep kunt u na de operatie last krijgen van napijn en enige zwelling en/of verkleuring (bloeduitstorting) van de slijmvliezen, wangen en lippen. Ook kan de wond nog enige tijd wat nabloeden zodat het speeksel rood kleurt. Het komt ook voor dat uw tijdelijke of oude kunstgebit of noodvoorziening gedurende het genezingsproces minder prettig zitten en minder goed functioneren. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de behandeling moet een bepaalde helingsperiode (2-6 maanden) in acht genomen worden alvorens uw tandarts kan starten met het vervaardigen van de kroon of de prothese.
Nazorg
Implantaten hebben sterk te lijden onder roken en slechte mondhygiëne. Zo kunnen plaque en tandsteen op de implantaten, de kroon, brug of prothese een ontsteking veroorzaken van het mondslijmvlies en het tandvlees rondom de implantaten. Die ontstekingen kunnen weer leiden tot verlies van bot rondom de implantaten en daarmee tot verlies van het implantaat zelf. Goede voorlichting en instructie over het reinigen van de implantaten, de mond en de prothese zijn dan ook een belangrijk onderdeel van de implantaatbehandeling. Verder is een röntgenologische controle 1 jaar na het plaatsen van de kroon en daarna om de 2 jaar van belang om een eventuele ontsteking van het bot rondom het implantaat vroegtijdig te diagnosticeren. Deze controle gaat gepaard met het nalopen van de mondhygiëne en een uitgebreide reiniging van het implantaat en de rest van de tanden indien noodzakelijk.
Indien er wordt beslist tot implantatie zal er met uw tandarts overlegd worden om dit perfect in te plannen. Hierbij dient er rekening gehouden te worden met de regels van temporisatie of vertraging waaraan de therapie gebonden is.
Mijn situatie
Zoals hierboven reeds aangehaald, is er voor het plaatsen van een implantaat altijd een vooronderzoek vereist. Of een implantaat al dan niet geplaatst kan worden, hangt van drie zaken af: de algemene gezondheid, de mondhygiëne en het aanwezige kaaksbot.
Algemene gezondheid
De algemene gezondheid dient steeds overlopen te worden. Indien nodig zal er ook met de huisarts en/of specialist overlegd worden. Het is zeer belangrijk dat u de tandarts/parodontoloog op de hoogte brengt van de medicatie die u gebruikt, voornamelijk met betrekking tot bloedverdunners, orale of systemische bifosfonaten (die vaak worden voorgeschreven als chronische behandeling tegen osteoporose), ed. Gekende allergieën dienen eveneens steeds gemeld te worden.
Verder is het belangrijk om te weten dat zowel ongecontroleerde diabetes als excessief rookgedrag het succespercentage van implantaten kunnen verminderen.
test
Mondhygiëne
Een implantaat maakt een verbinding tussen het kaaksbot en de mond. Het is daarom belangrijk dat dit mondmilieu vrij is van tandplaque en tandsteen. Een ongecontroleerde parodontale infectie dient eerst gestabiliseerd te worden. Indien niet kunnen de aanwezige bacteriën een (chronische) infectie veroorzaken ter hoogte van het bot rondom het implantaat met vroegtijdig of laattijdig verlies van het implantaat tot gevolg. Ook nadien blijft een goede mondhygiëne rondom de tanden en het implantaat dus essentieel.
Kaaksbot
Een implantaat moet steeds in het aanwezige kaaksbot geplaatst worden. Om stevig te staan dient het zelfs goed omringt te zijn door dit bot. Wanneer een tand verloren gaat, verliest het aanwezige bot echter zijn functie en gaat resorberen of ‘wegsmelten’. Bovendien bevindt er zich in het kaaksbeen in de bovenkaak een grote holte ter hoogte van de kiezen, de sinus maxillaris. Deze kan bij verlies van de kiezen uitzakken en eveneens een tekort aan botweefsel veroorzaken. Om er zeker van te zijn dat er voldoende botweefsel aanwezig is, dient er een 3D radiologische opname gemaakt te worden van de te behandelen regio. Een tekort aan botweefsel hoeft echter niet noodzakelijk te betekenen dat een implantaatbehandeling onmogelijk is. Met verschillende technieken kan bot dat verloren is gegaan worden teruggewonnen. Met behulp van uw eigen bot en/of botsubstituten wordt de kaak weer opgebouwd. Na 6-9 maanden is het bot voldoende ontwikkeld en kunnen de implantaten worden geplaatst.